Terveisiä


Lukiessasi tätä tekstiä kuuntele Danny Osmondin Puppy Love.

13. kesäkuuta 1976, vuotena, jona Teijalle olivat kasvaneet rinnat, hän oli opetellut juomaan kahvia ja keskustelemaan politiikasta, Sepi lähetti jälleen ranskaksi kirjoitetun kirjeen, jonka vokaalien aksentit olivat päin helvettiä, täysin tietämättömänä Teijan äkillisestä vakavoitumisesta. Vain viikossa Tepan sydän oli tytön omasta mielestä muuttunut kokeneeksi ja kyyniseksi. Tosin hän ei ollut niinkään kypsä, että olisi osannut lukea huvittuneisuuden hänen kymmenen vuotta vanhemman serkun äänestä Tepan kertoessa mieskunnan kelvottomuudesta eräänä tiistai-iltana.
Niinpä Sepin lähettämät kirjeet kokivat karun kohtalon päädyttyään avaamattomina Teijan pöytälaatikkoon pois muodista menneiden meikkien joukkoon. Muut kirjeet Teija järjesti myöhempinä vuosina siististi Elannon 75-juhlavuoden tyhjään suklaarasiaan.

Ilmoitamme tiedoksenne, että se ''Tytöstä tyylikäs''-kurssi jolle Teidät on sijoitettu, aloitetaan Elannon kerhohuoneistossa, Kaikukatu 2 c (Hämeenkadun ja Kaikukadun kulma), 6 kerros maanantaina 24.1 klo 16.30 

Kesälomalla -74 Teija kävi kirjeenvaihtoa ystävänsä Jaanan kanssa, joka oli tullut uskoon ja lujaa ja joka kriiseili kompleksiensa kanssa harva se viikko. Se ei kuulemma muuttunut koskaan.
Kuule nyt mun tarttee taas purkautua. Ensiks yks juttu. Sovitaan etää sä et sano mua hoikaks koska  MÄ EN OO HOIKKA. Mutta sen mä voin tunnustaa että en mä nyt ihan mikään läskikään oo. Ja sit toinen asia. Sovitaan, että sä et sano itteäs rumaks, koska sä aivan hyvin tiedät ittekki, että sä et oo ruma. SÄ OOT NÄTTI. Usko jo. Sano ees kerran että sä oot mua kauniimpi, koska se on totuus?
Mulla ei ainakaan tuu kovin onnellinen nuoruus: pula-aika. Ja täytyy ruveta säästämään kun kaikki on noussu. Ruuat, sähkö, asunnot, öljyt KAIKKI. Mut kyl palkatkin nousee mut ei niin paljon että vois elää enää normaalisti. Tää on hirveetä. Mäkin saan monena iltana itkeä kaiken öljy-pulan takia. Ja mä oon vasta 12-vuotias, jolla yleensä pitäis olla elämä edessä. Mut mihinköhön mä lopun? (siis kuolen) Nälänhätään? Niinku ne Etiopialaiset? Mä en voi kohta pidättää itkua, uskotsä? On meilläkin nuoruus pula-aikana! Tää kuulostaa ehkä säälittävältä mut kyl tää maailma on hirvee - mut ei kuitenkaan aina. Kauheesti ihmisä kuolee toisten väkivallan takia. Se on niin karmeeta että toivon et ne ei olis totta. Ja kuinka nykyään käytetään huumeita ja toisia ihmisiä tapetaan huvikseen. Eikö ne ihmiset vois ajatella näin: Teen lähimmäiselleni niin kuin haluan minullekkin tehtävän. (Toi on muuten mun itse-keksimä lause) Mitä mieltä sä oot siitä?
Ei meijän auta muu kuin rukoilla, Onneton Jaana

15.2-74 perjantaina
-Help me, pleace.- Moi Teija! Mä oon nyt Rauhaloilla. Me tultiin äsken Alpoa hakemasta lentokentältä, ku n se tuli Moskovasta. Tomi sai Donny Osmondin levyn, mutsi osti. On ihana levy ja paras mitä meil on - siin on nuori rakkaus.
Teija yritä ymmärtää mua ku mä rakastan Reijoa! Mä rakastan niin että silmät on pudota ja sydän ja sielu palaa. Älä naura, pleace! Paitsi sillon mua melkein itkettää kun se on inhottava mulle. Voi Teija, jos Reijo ois pidempi ja se välittäis musta ees hiukan verran. Sä et tiedä kuin mä kärsin. Nytkin voisin purskahtaa itkuun, mut en viitti kun ollaan Rauhaloilla. Onneton Jaana
Viikkoa myöhemmin postissa tuli lappunen, jossa luki seuraavanlaisesti: Moi! Meijän mutsi tietää että mä tykkään Reijosta. Mä kerroin! Koht mun ''viiksi-setä'' tulee. Mä kirjotan sit myöhemmin lisää. Meil on muuten Glitterinki levy ja must sun tarttis tulle se joskus kuulemaan meille. Jaana

Viisitoistakesäisinä nuoret kävivät rippikoulun tai –leirin. Ne rakastuivat kaikki lujaa ja tanssivat sateessa.
Solstrandissa 29.7-76
Miten sulla on menny? Sorry vaan et en oo soitellu, mutta sä et oo ollu kotona. Mä oon nyt rippileirillä Pilpalassa, mutta tän paikan nimi on Solstrand. Joo, tääl on ihan kurjaa kun Kimmo ei oo tääl. Tiedätsä muuten et mä alan oleen sen kaa uudestaan. Mä en oo mikään himokirjoittaja niin näistä mun kirjeistä ei voi puhuu mitään. 
Mun piti pitää grillijuhlat himassa 2 viikkoa sit mut ei niistä tullu mitään ku jengi oli lomalla. Niin sä mukaanluettuna. Mut mä kyl pidän ne bileet ennen koulun alkua. Me päästään pois täältä 15.8 niin että kyl sä ehit kirjottaa. Muista kans kirjottaa!!
Tääl ei kyl monet saa kirjeitä. Ainakaan vielä ei oo saannu. Mut me tultiin 27. päivä niin että joo. Kyl mä kirjotan vammasti, eiks jeh! Tämmöstä sotkua. 
Oliksä muuten Marjan landella? Sun mutsis ainakin väitti niin. Mitäs te duunasitte? Styylaaksä nyt jonku kanssa? Ootsä nähny Hatia tai jotai muita leiriltä??
Sit tääl on yks täys vamma kimma. Diivaa niin pirusti ja yrittää iskee kundeja. Jumalauta, kyl on tyhmä, nytkin se tuol kehuu kundeista. Jos näkisit niin pyörtyisit. Mut kyl se on nätti. Siis se on komee!! No, mä en oikeen jaksa kirjottaa muuta. Kirjottele mulle. Maarit.


Sitten Maarit muutti Ruotsiin, samoin Teijan serkku Tuire. Oli fiinimpää kirjoittaa kirjeet ruotsin kielellä ja lopettaa ne sanoihin Puss och kram. Teija lähti sinne kesäksi katsomaan kauniita poikia ja tanssimaan vähän lisää sateessa.

TODISTUS
Osanottajan nimi: Teija 
Kurssin nimi: ''Rakastamisen taito''
Käsitellyt aiheet: Poikien miellyttäminen ja vietteleminen, miten tulee menetellä ujojen poikien kanssa; kuinka poistaa heidän estonsa. Mistä pitää huolehtia jne.
Kokonaistuntimäärä: Teoriaa 5h, käytäntöä 40h
Osallistunut opetukseen: Ruotsin matkansa takia
Helsinki
Rakkauden professori ja hänen assistenssinsa, Johanna Laine ja Marjatta Jokinen

Kaksi puolinen kirje
Helsingissä 29.6 -80
Heipä hei Teija! Monet tervehdykset täältä ja kiitos kirjeestä. Täällä on mennyt ihan entiseen tapaan. On  vaan vähän outoa kun ei ole juttukaveria, jonka kanssa saisi vähän kinata. Minä pesin sinun valkoisen jakkupuvun ja se on nyt myös silitetty. Teija jos sinä tulet niin ota kaapista lakanat, Ari lupasi ostaa ruokaa kotiin niin voitte yhdessä laittaa voileipiä. Koita nyt syödä kunnolla  ettö et laihdu ihan olemattomiin. Sano Eijalle oikein paljon terveisiä. Äiti.


Myllypurossa 29.6-80
Hei Teija. Terveiset täältä ja kiitokset kirjeestäsi. Me lähdemme 6. päivä Joensuuhun ellei mitään aikaista satu. Ari jää tänne kotiin, sillä hän on töissä lähettinä. Että kyllä sinä voit tulla tänne käymään silloin 11. päivä heinäkuuta. Niitä valokuvia ei me lähetetä kirjeessä, koska sinä saat ne täältä kun tulet käymään. Osta sitten laivalta pullo vodkaa tai jotain hyvää ainetta - minä maksan sen kyllä sinulle. Monin terveisin, Faija.
Terveisiä myös Eijalle

Jaana itki vielä monet kerrat Donny Osmondin lp:n tahtiin, Tepa tapasi tulevan aviomiehensä 18-vuotiaana koulun diskossa ja silloin vannottiin, että pidetään aina yhteyttä. Ollaan ystäviä aina. Sinä aikana yhteys tuntui niin vahvalta ja ystävyys ikuiselta, että ei voitu kuvitellakkaan, että 2000-luvulla törmättiin kerran kolmessa vuodessa Stockmannilla ja kerran rannalla. Siinä välissä oli tapahtunut helvetillisen paljon, en koe tarpeelliseksi eritellä niitä tapahtumia tässä. Kaikki kasvoivat ja muuttuivat niin, että eivät enää tunnistaneet itseään 70-luvulla kirjoitetuista kirjeistä.


Terveisin Emilia Mäenmaa Helsinki 22.4-11