Alppiruusut


Haalistuneessa 13x10 senttiä suuressa valokuvassa esitetään alppiruusu, joka kukoisti Myllypuron lähiössä, erään omakotitalon pihalla erityisen komeana 1981. Helena valokuvasi sen muistaakseen vuoden, jona hänen poikansa täyttivät 18 ja 19. Vuoden, jonka aikana postiin tuli töihin pöliseviä ja pulisevia tummia naisia. Hän kertoi minulle 2000-luvun alussa suuren maahanmuuttajakeskustelun aikaan pitäneensä niistä naisista paljon.
Tuon vuoden 1981 kesäkuussa, kun ilma oli paksua ja sininen luomiväri kovin muotia, käytiin urheilukentällä jonkin sortin leikkimieliset kisat. Vanhoista valokuvista on vaikea saada selvää, eikä kukaan siellä ollut enää muista. Siellä kilpailtiin frisbeen heitossa ja köyden vedossa. 
Tekee kipeää, Helenan 19-vuotias poika Artsi ajattelee. Nämä hiertymät käsissä ja isän uurteinen keskittynyt katse minussa. 
Tämä kyseinen isä, joka oli muiden isien tavoin seissyt 20 vuotta tihkusateessa futiskentän laidalla, yritti ihan tosissaan. Yritti, mutta unohti itsensä jonnekin pullon varteen liian pitkäksi aikaa.
Kisapäivä. Jätkä, Artsin broidi vetää kilpaa köyttä viereisessä joukkueessa. Jack boy, hyvä Jack boy, Artsi kannustaa. Tepa hyppii vieressä lyhyessä napapaidassa.  Huomenna sunnuntaina 19-vuotiaalla on jalkapalloharjoitukset. Kuten maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisinkin. Hän lähtee kuitenkin illalla ulos Jack boyn ja Tepan kanssa. Tepa ja Artsi on aivan in lööv. Broidi katselee ympärilleen baarissa hajamielisenä ennen kuin äkkää jukeboksin. Kolme markkaa polttelee taskun pohjalla, kun hän nousee ja astelee koneen ääreen. Baari täyttyy musiikista. Kaikki hurmioituvat, mutta Artsi lähtee aamun harjoitusten takia kotiin. Ne juovat mutsin kanssa yömyöhään kahvia ja miettivät, mitä perkelettä tehdä faijalle.
On aikainen aamu ja Tepa ja broidi kolistelevat taloon Hesarin jälkeen. He levittävät sanomalehden lattialle ja tyhjentävät viskipullon pohjat. Tepa irvistää, Artsin broidi nauraa ja he ystävystyvät.
Dream team: Artsi, Tepa, Broidi. Mutsi, jonka käsivarret olivat silloin vielä kiinteät - ja faija. Kahdeksan vuotta myöhemmin se kuoli. Talo myytiin jo ennen sitä, ja alppiruusut siinä samassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti