sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

ItsestäIkäni pysyköön joillekin ikuisena mysteerinä.

Voitin kuninkuusjuoksun kolmannella. Pyöreäposkinen ja ruususuinen meren rannalla kasvanut lapsi hyppi kolmetoistavuotiaana hyppynarua, kun muut kokeilivat Maybellineä. 
Voitettiin kuninkuusmatka, mentiin seitsemän vuotta eteenpäin ja yht'äkkiä oltiin aivan erilaisia kuin ne, joiden kanssa oltiin kuninkuusmatka juostu.
Kasvettiin, itkettiin
paranneltiin sydämiä 
noilla mattolaitureilla, joilla olisin halunnut ehkä olla näin jälkeen päin ajateltuna
sen sijaan, että puhuin sillä välin taiteista
 minua vanhempien kanssa.

Uskoisin, että paljon oli kiinni siitä, että astuin sisään Pohjoisella Hesperiankadulla sijaitsevaan kirjakauppaan. Tapasin puolen vuoden aikana paljon ihmisiä, uskalsin kysyä ja puhua. Kerran kysyin '' Anteeksi, mitä teette tänä iltana?'' Se vei pitkälle. Alettiin kirjoittaa, tavattiin ihmisiä ja keskusteltiin. Jo lyhyen ajan kuluttua osasin sanoa enemmän ja katsoa syvemmälle silmiin. Lapsenkasvoinen Emilia sai joka viikko uusia arvauksia iästään. 23, 24, 19, 15, 26.
    Tapasin jonkun, joka oli minua vanhempi. Se, että vietin hänen kanssaan aikaa, ei kasvattanut yhtään sen enenpää kuin kohtaamiset muiden ihmisten kanssa. Sen sijaan kasvoin eniten silloin, kun itkin Hakaniemen torilla, että minä rakastan sinua ja tämä toinen vastasi, että niin minäkin sinua ja sitten kääntyi pois. Tämä, mistä ollaan monesti puhuttu, on ollut elämäni vaikein asia. Olen hänelle kuitenkin paljon velkaa, koska kirjoittamiseni muuttui vasta silloin merkityksellisiksi itse kirjoittajalle. Turvauduin tunteiden syväanalyysiin. Opin menemään tuhat kertaa syvemmälle itseeni kuin koskaan ennen - kasvoin. 
   Teorioita on yksi joka sormelle, mutta kukaan ei ole täysin varma, miten tässä näin kävi. E sanoi, että kaikki lähti hakanneulasta, jonka työnsin korvanlehdestäni läpi lähes kolme vuotta sitten. J sanoi Cafe  Kardemummassa, että kasvamiseni johtuu kirjoittamisesta. Kun kirjoittaa täytyy ajatella ja kun ajattelee, kasvaa. Kolmas sanoi: ''Lapsuuden trauma! Siitä sen täytyy johtua''  Neljäs: ''Vanha sielu. Ei me muuten pidettäisi toisistamme.''

Moni kakku päältä kaunis. Kivoja juhlia, siistejä vanhempia tyyppejä, mahdollisuuksia. Kaikki näyttää niin hohdokkaalta - mutta ei se aina ole. Olen paininut itseni kanssa ja todennut, että olen sortunut synneistä suurimpaan, kaksinaismoralismiin. Ja tietääkö kukaan, kuinka vaikeaa se on ja paljonko se sattuu, kun kysytään että

Miten sinä Emilia
osaat noin hienoja sanoja
kuten
kaksinaismoralismi
noin nuorena?

25 kommenttia:

 1. vanhemmat ihmiset ja minä
  minä ja vanhempi mies
  eivät arvaa ikääni
  pitävät vanhempana
  olen niin kypsä

  onks paha ikäkriisi......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö YHTÄÄN miten tollanen loukkaa? satuttaa? rikkoo?
   jos et niin voin kertoa että PALJON.
   nostaako toisen alas painaminen sinut ylös?

   Poista
 2. anonyymit ja minä
  minä ja anonyymi
  saanen sinulle sanoa:
  etkö parempaa keksi?

  mene koloosi ja jos oikeasti haluat loukata...... keksi jotain parempaa

  VastaaPoista
 3. kirjotat niin ihanasti ja oot muuttunut niin paljon blogin alkuajoista.

  ootko kuitenkin varma ettet kokeillut maybellineä? ;)

  mä en usko, että mikään lehti yms on tarpeeksi hyvä ottaa sunlaista kirjoittajaa töihin, oot uskomaton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikä kohteliaisuus, kiitos!! ja anteeksi, tekstissä on kuin onkin virhe.. heh. niinku huomautit, tottakai mäkin olin mukana 13 wee ;> 12-vuotiaana hypin sitä hyppynarua..

   Poista
 4. hei onko kukaan koskaan sanonu et näytät jollekin näyttelijälle? mulle tuli kaksikin mieleen, mut en muista kuin toisen nimen: AnnaSophia Robb. Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo yleisin minkä kuulen on että näytän Kirsten Dunstilta! ja kiitos :--)

   Poista
 5. aivan mahtava blogi!! ja niin aitoa tekstiä, tätä on ilo lukea, jatka samaan malliin!!!

  VastaaPoista
 6. hei, tää on hyvä blogi. thumbs up. :)

  VastaaPoista
 7. kirjoitustyylisi on hyvin kadehdittava.monipuolinen.mukaansatempaava. ja kaikkea muuta mitä noi suhteellisen laimeat adjektiivit eivät pysty kuvaamaan.

  VastaaPoista
 8. Suosittelen E. Södergranin runoa Vaarallisia unia

  VastaaPoista
 9. sun kirjotustyyli aaaah rakastan sitä miten sun tekstit saa miettimään (: ja olet hirmu kaunis!

  VastaaPoista
 10. aina eksyn tänne vaikka en saa sitten suusta ulos muutakuin sanahelinää ja kauhen kateuskohtauksen. oot taitava kirjoittaja, haitsä sinne ylen kesäduuniin? oisit ollut justiinsa eikä melkein sopiva ehdokas heille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oevoe miten kivasti sanottu. Mä lähetin sinne hakemuksen 10 min ennen hakuajan päättymistä. ''Lopetin kaikki harrastukseni vuosi sitten. en ole koskaan kokenut olevani erityisen hyvä missään, mutta musta on ihan kiva kirjottaa'' Eipä kuulunut sieltä sen jälkeen haha :--D mulla on kuitenkin toinen paikka minne meen joten no worries onneks!

   Poista
 11. kirjoitat niin hyvin. muita lempiblogejani saatan kurkkia päivittäin, tätä säästelen viikkoja kuin lempisarjan viimeisen kauden finaalijaksoa, säästelen sellaista hetkeä varten, että olen kaikkein... paneutuvimmillani. tämä ei ole mikä tahansa blogi etkä sinä selvästi ole mikä tahansa tyttö

  VastaaPoista
 12. Kylläpä oli muuten ihan törkeen kiva kommentti. Kiitos, ei sitä joka päivä saa noin rohkasevia ja imartelevia kommentteja:--)

  VastaaPoista
 13. Upea teksti. Mitä puhuimmekaan juuri siitä, että elämä, keskustelu, näkemykset ja ymmärtäminen olisivat vain "aikuisten" etuoikeuksia? Mistä aikuisuus sitten alkaa ja miten siihen asti pitäisi olla? Hiljaa nurkassa, käyttää vain sanoja, joita voi lukea Demistä?

  VastaaPoista
 14. Tykkään sun kirjotuksistas empsu. Ja sun kuvistas. Ja siitä kuinka kaunis oot! oot ihana :) <3

  VastaaPoista
 15. Kirjoitat ihan upeasti,
  pysähdyttävän kipeästi.
  Sen halusin sanoa.

  VastaaPoista
 16. Tuhannetta kertaa, oot loistava
  -Max

  VastaaPoista